סוגי טיפול
אני מטפל בגישות טיפוליות שונות בהתאם לצרכי המטופל.ת ומשלב בין מספר צורות חשיבה מתוך אמונה שכך ניתן להגיע להכרות המעמיקה ביותר עם עצמנו. חלק גדול ממטופליי עוסקים בנושאים כמו דימוי עצמי, קשיים ביחסים בינאישיים, ביקורת עצמית נוקשה, התמודדות עם טראומות, קשיים רגשיים, משברים רוחניים, עיבוד חוויות קשות משימוש בחומרים, תחושת חוסר משמעות בחיים ועוד.
אמנם כל גישה טיפולית מתוארת בנפרד על מנת להבהיר את הייחודיות שהיא מציעה באופן הניתוח ונקודת המבט על הדברים, הדומה והשונה. במציאות, כמו במציאות, הדברים מורכבים יותר ופעמים רבות אין הפרדה כה ברורה בין התערבות טיפולית כזו או אחרת. לכן, אני ממליץ לא להסתמך אך ורק על הכתוב לפני החלטה על סוג הטיפול המתאים אלא להתייעץ ולהיפגש עם איש מקצוע.
לנוחיותכם.ן החלוקה כאן היא למספר קטגוריות:
טיפול פסיכודינמי
מעצם מהותו קשה להגדיר מהו טיפול פסיכודינמי אולם אנסה להאיר מספר נקודות אשר מאפיינות רבות מהגישות הפסיכודינמיות.
אחת מהנחות הבסיס היא שבכולנו ישנם חלקים לא מודעים אשר מפעילים אותנו בצורות שונות. פעמים רבות אלו אותם חלקים אשר קשה לנו להודות שקיימים בנו- דחפים כמו תוקפנות ומיניות או רגשות 'קשים' כמו קנאה ובושה. מתן מקום לחלקים אלו בצורה מווסתת יכולה להשיל מעלינו עול כבד.
חלקים לא מודעים אלו, כמו גם חלקים מודעים בנו, מושפעים בצורה מובהקת מהחוויות אותן עברנו במהלך חיינו. פעמים רבות חוויות שעברנו גרמו לנו להרגיש רגשות עמם לא ידענו להתמודד. לכן, בטיפול ישנה תנועה מתמדת בין העבר, ההווה והחיבור ביניהם נעשה עם דגש על החוויה הרגשית. תנועה זו, בתוך סביבה בטוחה ואמפתית, עוזרת לבצע שינוי אשר משחרר אותנו במידה מסוימת ומאפשר לנו מרחב בחירה גדול יותר בחיינו.
הקשר הטיפולי הינה חלק מהותי בשינוי שטיפול דינמי מציע. דרך התבוננות על היחסים המתרחשים בין המטופל למטפל יש הזדמנות להכרות עם עולמו הפנימי ולהבין את טיב היחסים אותם הפנים.כיום ישנן גישות רבות התופסות את נוכחות המטפל כחלק אשר משפיע על המפגש הטיפולי. הבנה של השפעה זו מאירה חלקים נוספים בנפשו של המטופל.
כמובן שכל אלו הינם תהליכים מורכבים והביטוי שלהם שונה אצל כל אחת ואחד. אין סוף לעומק ולרב גוניות של התהליכים המתרחשים בטיפול, כאשר המטופל מוזמן להביא למפגשים כל תוכן שעולה על דעתו.
טיפול ממוקד רגשות (E.F.T)
טיפול ממוקד רגשות הינו טיפול מוכח מחקרית אשר צובר תאוצה רבה בשנים האחרונות. העקרון המרכזי שלו שם דגש על מגע אמיתי וכנה עם רגשות קשים אשר כולנו חווים מתוך ההבנה שפעמים רבות רגשות אלו מהווים חסם משמעותי ומשפיעים על תחומים שונים בחיינו. בטיפול זה נבוא במגע עם רגשות 'שליליים' כמו בושה, כעס ועצב וננסה לתת מקום לחלקים שונים בנו אשר מגיבים לרגשות אלו. כך, נוכל להבין טוב יותר את הרגש ופחות להיות מנוהלים על ידו. טיפול ממוקד רגשות מאפשר לנו להסיר מחסומים אשר מונעים מאתנו להשיג מטרות מסוימות ומלמד אותנו כיצד ניתן להשתחרר מדפוסי עבר אשר אינם אדפטיביים יותר בעבורנו. בטיפול נשלב טכניקות חווייתיות מגוונות שמטרתן החייאה של קונפליקטים פנימיים בצורה פתוחה בתוך הטיפול, דבר שמהווה זרז משמעותי לשיפור במצבנו הרגשי. החקירה הרגשית נעשית בצורה הדרגתית, מאירה חלקים נסתרים בנפש שמניעים אותנו ויכולה להוביל לשיפור באיכות החיים בטווח זמן קצר יחסית. טיפול זה נמצא יעיל בתחומים כמו ערך עצמי נמוך, ביקורת עצמית קשה, חרדה חברתית, דיכאון ועוד.
טיפול אונליין
טיפול אונליין לא חייב להיות טיפול מרחוק (ברמה הרגשית). דרישות המציאות בעולם של מעברים בין ארצות, הנוחות הרבה, הגמישות שמתאפשרת והאמצעים הטכנולוגים גורמים לכך שרבים בוחרים היום לקיים טיפול בצורה זו. טיפול אונליין הוא טיפול לכל דבר וניתן לחוות דרכו התפתחות אישית אדירה. כבכל טיפול ואף יותר, יש בו משמעות עמוקה לקשר הטיפולי ולכימיה בין המטפל למטופל.ת. עבור מי שמחפש.ת טיפול האפשרות של טיפול מקוון מאפשר לבחור במטפל המתאים לו ללא מגבלת מיקום (עיר או מדינה)-מה שיכול פעמים רבות להוות יתרון משמעותי. כמובן שבטיפול אונליין נדרשת מחויבות ושמירה על הסטינג הטיפולי על מנת לאפשר לטיפול למצות את הפוטנציאל הטמון בו.
מניסיוני, ברגע שנוצר קשר טיפולי האפשרות לעבודה משמעותית ועמוקה קיימת ונוכחת בטיפול מקוון ואני מזמין אותך ליצור קשר במידה ואת.ה מעוניינים לעבור תהליך טיפולי מעמיק בצורה מקוונת.
מיינדפולנס להפחתת חרדה (MBSR)
מיינדפלונס להפחתת חרדה הינה תכנית מבוססת מחקר המורכבת מ-8 מפגשים שבועיים קבוצתיים וכוללת תרגול במהלך הקורס ותרגולי בית. התכנית נבנתה ע"י ג'ון קבט זין- דוקטור לביולוגיה ומורה ליוגה- והוכיחה את עצמה במהלך השנים ככלי אפקטיבי בהפחתת תסמיני חרדה, כאב כרוני,דפוסי מחשבה טורדניים, דוכאון ועוד. כים ניתן גם לראות כיצד אימון במיינדפלנס משפיע על מנגנונים מוחיים שונים ומחזק אזורים במוח האחראיים על זכרון, ויסות רגשי, קבלת החלטות ועוד.
חרדה הינה אחד מהתופעות הפסיכולוגיות הרווחות ביותר בתקופתנו והיא נובעת מכלכלה נפשית שנמצאת בגרעון תמידי- חוסר איזון בין הקצב והדרישות שלנו ושל סביבתנו מעצמנו לבין המשאבים לעמוד בהן. מצב זה מוביל לשחיקה נפשית שמתבטאת בתסמינים כמו התקפי חרדה, חוסר אנרגיה, חווית חוסר הצלחה תמידית, תחושת חוסר ערך וסבל רב בהתנהלותנו היומיומית.
במהלך התכנית אנו מפתחים דרך סוגי תרגולים שונים וחקירה כנה של חווייתנו את היכולת להיות נוכחים ברגע הנוכחי. אנו לומדים להבחין בין תגובה לפעולה, מפתחים מודעות עצמית למה שעובר עלינו, מגדילים את יכולתנו להכיל את רגשותינו ורוכשים כלים פרקטיים להתמודדות עם עצמנו ועם העולם. התכנית בנוייה בצורה הדרגתית ומתאימה לכל מי שמעוניין לשפר את איכות חייו ללא קשר לחשיפה קודמת לתרגול מדיטציה או כל דבר אחר!
טיפול, הפילוסופיה הבודהיסטית ומדיטציה
גם טיפול וגם תרגול מדיטציה מאפשרים לנו להיות ולהכיר את עצמנו באמת- על חלקינו השונים. לחוש, להרגיש, לחשוב, לנשום- כל אחד מהם בנפרד וכולם יחדיו. להבדיל מתרגול מדיטציה אשר במהותו הוא אישי טיפול נעשה בשניים, מה שמביא עמו איכויות שונות.
הבודהה, מחוקרי הנפש הראשונים, דיבר על כך שאי נחת נגרמת לנו מחוסר הבנה שאנו באי הנחת, מהשתוקקות והיצמדות לחוויות נעימות ומסלידה ודחייה של חוויות לא נעימות. בניגוד למקובל לחשוב, אין בעמדה שמציג הבודהה פסיביות או התבוננות מרוחקת על המציאות. יש חשיבות רבה בלקיחת אחריות על אי הנחת שאנו יוצרים לעצמנו ובניסיון לשנות אותה עד כמה שנוכל.
כמו בתהליך הטיפולי, גם במדיטציה- הכרות מעמיקה עם החוויה שלנו על רבדיה השונים, נוכחות בכאן ועכשיו, מבט ישיר וכנה אל המציאות ובחירה אמיתית בדרך הפעולה שלנו- מאפשרים לנו להיות יותר משוחררים וחופשיים.
בשני התהליכים הללו, אנו מתוודעים יותר לעולם הפנימי שלנו, על חלקיו ה'יפים' וה'פחות יפים'. הכרות זו מפתחת בנו איכויות שונות כלפי עצמנו וכלפי העולם- קבלה, חמלה, נוכחות. איכויות אלו מתפתחות דרך החוויה ולא דרך ההבנה האינטלקטואלית, מה שהופך אותן לעוצמתיות ומשמעותיות.
מיינדפולנס (קשיבות)
מיינדפלונס (קשיבות, שימת-לב) הינה האיכות של הפניית תשומת לב בצורה לא שיפוטית למה שקורה כאן ועכשיו, רגע אחר רגע. בתרגול מיינדפולנס אנו מנסים להכניס להתבוננות איכויות של סקרנות, חמלה, סבלנות ורכות לעצמנו ולחווייתנו. מדובר בכלי עוצמתי אשר מאפשר לנו לבוא במגע עם המציאות בצורה כנה ונוכחת דרך חקירה של אופן החוויה שלנו את העולם. ספויילר- זה הרבה, אבל הרבה יותר קשה ממה שזה נשמע. ספויילר נוסף- זה שווה כל קושי.
על פניו הפניית תשומת לב למה שעובר עלינו כרגע נשמעת כמו דבר מובן מאליו, אך בבואנו לתרגל אנו מגלים מהר מאוד שתודעתנו המשוכללת עד מאוד מתקשה לשהות יותר ממספר רגעים עם גירוי אחד. ככל שאנו מעמיקים בתרגול מיינדפולנס יכולתנו לשהות ברגע גדלה אך מה שגדל בעיקר זו היכולת שלנו לקבל את המציאות כפי שהיא- ארעית, חד פעמית, בתנועה מתמדת ומלאת חיים. קבלה זו יכולה לאפשר לנו, עם עבודה נכונה, להפנים הבנות אלו אל תוך חיי היום יום שלנו ולהפוך אותנו להיות מעט פחות תגובתיים אל מול אתגרי המציאות שלנו ולחיות חיים שלווים ויציבים יותר.
החפיפה בין כלי זה לבין העולם הפסיכולוגי הינה רבה- היכולת שלנו לשאת את עולמנו הרגשי גדלה, ההכרות שלנו עם עצמנו ועם מה שמניע אותנו מתעצמת, ההבנה שלנו את טבע המציאות מאפשרת לנו להיות יותר רכים כלפיי עצמנו ועוד.
ויש בונוס :-)
במהלך התרגול פעמים רבות אנו מגלים כי התפתחו אצלנו איכויות מיטיביות אשר משפרות את התקשורת הפנימית והחיצונית שלנו- חמלה, אמפתיה,אכפתיות,חוכמה, טוב לב ועוד ועוד...